Syntech Creatine Monohydrate

Artikel 3 van 3
€ 19,90 (inclusief btw)
Voorraad 3 stuks
Overzicht

PRODUCTOMSCHRIJVING

Creatine verhoogt de fysieke prestaties bij opeenvolgende uitbarstingen van kortdurende, intensieve oefeningen.⁽¹⁾ Daarom is het geschikt voor fitness, bodybuilding, vechtsporten, sprinten en andere explosieve sporten. Ook wielrenners, voetballers moeten versnellen en gebruiken daarom het ATP-energiesysteem tijdens hun sport. Om het gebruik van de verschillende energiesystemen te optimaliseren, wordt creatine vaak gecombineerd met bèta-alanine. Deze combinatie is efficiënter op krachtprestaties dan creatine alleen.⁽²⁾

 

Geschikt voor:

  • Fitness / Bodybuilding⁽³⁾⁽⁴⁾

  • Atletiek⁽⁵⁾⁽⁶⁾⁽⁷⁾⁽⁸⁾

  • Rugby / Voetbal⁽⁹⁾⁽¹⁰⁾

  • Zwemmen / Roeien⁽¹¹⁾

  • Basketbal

  • Vechtsporten / MMA / Boksen

  • Wielrennen

 

AANBEVOLEN GEBRUIK

1 portie = meng 1 schep (5 g) met 250 ml water, of voeg toe aan je eiwitshake of trainingsdrankje.

Laadfase: neem 4 porties per dag met regelmatige tussenpozen gedurende de eerste 5 dagen.

Onderhoudsfase: neem vanaf dag 6 1 portie per dag.

 

ACTIEVE INGREDIËNTEN PER DAGELIJKSE PORTIE (5G)

 

Creatine Monohydraat

Hoe werkt creatine?

Creatine is een lichaamseigen stof die in elke menselijke cel aanwezig is. Het functioneert als een energieopslagplaats. In het lichaam wordt creatine gesynthetiseerd uit de aminozuren glycine, arginine en methionine, voornamelijk in de lever, nieren en alvleesklier, en van daaruit wordt het via de bloedbaan naar alle cellen in het lichaam getransporteerd. Omdat creatine betrokken is bij alle processen die energie nodig hebben, krijgen de spier-, hersen- en zenuwcellen navenant grotere hoeveelheden.

 

Creatine is voornamelijk betrokken bij spiercontractie. Het wordt vanuit het bloed opgenomen in het celmembraan door middel van een natriumafhankelijke creatinetransporter.

 

Alle cellen van het menselijk lichaam gebruiken adenosinetrifosfaat (ATP) als hun enige energiebron. Wanneer een cel energie nodig heeft, wordt één fosfaat afgesplitst van ATP. Bij dit proces komt energie vrij en wordt "hoogenergetisch" ATP omgezet in "laag-energetisch" adenosinedifosfaat (ADP). Het fosfaat dat werd afgesplitst, bindt zich aan creatine en vormt fosfocreatine (CP). Fosfocreatine geeft vervolgens het fosfaat weer af aan de ADP, en dit proces "laadt" de ADP op, die weer hoogenergetisch ATP wordt. Met behulp van de energieopslag fosfocreatine is het dus mogelijk om ATP continu te regenereren. Fosfocreatinespiegels en de regeneratie van ATP spelen een sleutelrol wanneer het lichaam betrokken is bij intense, repetitieve vormen van inspanning. Het verhogen van de hoeveelheid creatine en fosfocreatine versnelt de regeneratie van ATP, wat direct leidt tot het vrijkomen en beschikbaar zijn van meer energie. Creatinesuppletie verhoogt de hoeveelheid creatine in spierweefsel.

 

Figuur 1: Energiebanen⁽¹²⁾

 

Oraal toegediende creatine wordt opgenomen door de darmen en komt vervolgens in de bloedbaan terecht. Kleine doses creatine resulteren in maximale bloedplasmaconcentraties na minder dan twee uur.

Voor concentraties creatine in spieren blijkt er een bovengrens te zijn die niet kan worden verlengd (~160 mmol per kg droge stof in de spieren). Voortdurende suppletie met grote hoeveelheden creatine verhoogt het creatinegehalte in de spieren niet meer, dus wordt het niet aanbevolen.

 

TYPISCHE VOEDINGSWAARDE

Ingrediënten

Per 100g

Voor 5g

Creatine Monohydraat

100g

5g

 

INGREDIËNTEN

Creatine Monohydraat

 

WETENSCHAPPELIJKE REFERENTIES

  1. Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. Creatine verhoogt de fysieke prestaties in opeenvolgende uitbarstingen van korte, intensieve training. EFSA Journal 2011; 9(7):2303.

  2. Hoffman J et al. Effect van creatine en bèta-alanine suppletie op prestaties en endocriene reacties bij kracht-/krachtsporters. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Augustus 2006; 16(4):430-46

  3. Rawson ES et al. Effecten van creatinesuppletie en weerstandstraining op spierkracht en gewichthefprestaties. J Sterkte Cond Res. 2003 Nov; 17(4):822-31.

  4. Burke DG et al. Effect van creatinesuppletie en weerstandstraining op spierinsuline-achtige groeifactor bij jonge volwassenen. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Augustus 2008; 18(4):389-98.

  5. Wet JL et al. Effecten van twee en vijf dagen creatinebelasting op spierkracht en anaëroob vermogen bij getrainde atleten. J Sterkte Cond Res. 2009 mei; 23(3):906-14.

  6. Lanhers C et al. Creatinesuppletie en krachtprestaties van de onderste ledematen: een systematische review en meta-analyses. Sport Med. 2015 Sep; 45(9):1285-1294.

  7. Kreider RB. Effecten van creatinesuppletie op prestaties en trainingsaanpassingen. Mol Cel Biochem. Februari 2003; 244(1-2):89-94.

  8. Deminice R et al. Effecten van creatinesuppletie op oxidatieve stress en ontstekingsmarkers na herhaalde sprinttraining bij mensen. Voeding. 2013 sep; 29(9):1127-32.

  9. Chilibeck PD et al. Effect van creatinesuppletie in het seizoen op de lichaamssamenstelling en prestaties bij rugby union-voetballers. Appl Physiol Nutr Metab. 2007 december; 32(6):1052-7.

  10. Mujika I et al. Creatinesuppletie en sprintprestaties bij voetballers. Med Sci Sport Oefening. Februari 2000; 32(2):518-25.

  11. Juhász et al. Creatinesuppletie verbetert de anaërobe prestaties van elite junior vinzwemmers. Acta Physiol Hung. 2009 Sep; 96(3):325-36.

  12. MacKenzie, gebEnergiepaden. 1998. Verkrijgbaar vanaf www.brianmac.co.uk/energy.htm

© 2023 - 2024 N Nutrition | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel