Syntech Omega 3
OverzichtPRODUCTOMSCHRIJVING
Omega 3 is een basissupplement voor de algemene gezondheid en verdient speciale aandacht van sporters. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die vooral in vis voorkomen (bijv. zalm, makreel, sardine). Ze worden in de volksmond 'visvetzuren' genoemd, waarvan EPA (EicosaPentaeenzuur) en DHA (DocosaHexaeenzuur) de bekendste zijn. De voordelen van omega 3 worden verkregen bij een inname van 250 mg tot 3 g EPA en DHA per dag. Het is onmogelijk om deze dosis te bereiken met normale voeding, daarom wordt suppletie aanbevolen.
De algemene voordelen van Omega 3:
- Goed voor je algemene gezondheid⁽¹⁾⁽²⁾⁽³⁾
- Gezonde triglyceridenniveaus⁽⁴⁾⁽⁵⁾⁽⁶⁾
- Handhaaf een normale bloeddruk⁽⁷⁾⁽⁸⁾⁽⁹⁾⁽¹⁰⁾
- Ondersteuning van de hartfunctie⁽¹¹⁾⁽¹²⁾⁽¹³⁾
- Ondersteuning van de hersenfunctie⁽¹⁴⁾⁽¹⁵⁾⁽¹⁶⁾⁽¹⁷⁾
- Gezondheid van de ogen⁽¹⁸⁾⁽¹⁹⁾⁽²⁰⁾⁽²¹⁾⁽²²⁾
- Beschermt cellen tegen oxidatieve stress⁽²³⁾⁽²⁴⁾
Omega 3 heeft niet alleen positieve effecten op de algemene gezondheid, maar kan ook bijdragen aan een beter herstel en betere prestaties van sporters.
De voordelen van Omega 3 voor sporters:
- Ontstekingsremmende effecten⁽²⁵⁾⁽²⁶⁾
- Verminder spierpijn en spierschade⁽²⁷⁾⁽²⁸⁾
- Verbeter het uithoudingsvermogen⁽²⁹⁾
- Optimaliseer het zuurstofverbruik⁽³⁰⁾⁽³¹⁾
- Verbeter de spiereiwitsynthese⁽³²⁾
Geschikt voor:
Mannen en vrouwen die hun algemene gezondheid willen ondersteunen
Alle leeftijdsgroepen
Alle soorten sporters om hun voedingsplan aan te vullen
Fitness en bodybuilding
Vechtsporten / MMA / Boksen
Atletiek
Rugby / Voetbal
Wielrennen
Marathon / Triatlon
AANBEVOLEN GEBRUIK
Neem 3 softgels per dag bij een maaltijd, elke dag van de week. Je kunt de inname verdelen over meerdere maaltijden.
ACTIEVE INGREDIËNTEN PER DAGDOSERING (3 SOFTGELS)
Omega 3 (EPA en DHA)
Omega 3 visolie bevat EPA en DHA. Het is bekend dat de inname van omega 3-vetzuren een belangrijke rol speelt bij cognitieve prestaties in alle levensfasen.⁽³³⁾ EPA en DHA verlagen de triglyceridenconcentratie in het bloed, verlagen de bloeddruk en hebben daardoor een positief effect op het hart. Het kan ook mensen met droge ogen helpen.
Sporters hebben een grotere vraag naar omega 3, dus moeten ze speciale aandacht besteden aan hun voedingsplan en supplementen. Omega 3 kan hen helpen hun uithoudingsvermogen te verbeteren door het zuurstofverbruik tijdens intensieve training te verminderen. Door zijn ontstekingsremmende reacties en de afname van spierpijn bevordert het spierherstel na intensieve inspanning of na een blessure. EPA- en DHA-verrijking is ook gekoppeld aan verhoogde snelheden van spiereiwitsynthese.
TYPISCHE VOEDINGSWAARDE
Ingrediënten | Per 3 softgels |
Omega 3 vetzuren - waarvan EPO - waarvan DHA Vitamine E | 900mg - 540 mg - 360 mg 9mg |
INGREDIËNTEN
Vis Olie, Softgel [Rundergelatine, bevochtigingsmiddel (glycerol, gezuiverd water)], D-alfa-tocoferol (vitamine E)
WETENSCHAPPELIJKE REFERENTIES
Parry DA et al. Kunnen voedingssupplementen het welzijn en de gezondheid van een arts verbeteren? Br J Oral Maxillofac Surg. 2018 februari; 56(2):85-89.
Riediger ND et al. Een systemische review van de rol van n-3 vetzuren in gezondheid en ziekte. J Am Diet Assoc. 2009 april; 109(4):668-79.
Kothapalli KSD et al. Biosyntheseroute van meervoudig onverzadigde vetzuren en genetica. implicaties voor interindividuele variabiliteit bij protrombotische, inflammatoire aandoeningen zoals COVID-19. Prostaglandinen, Leukot Essent-vetzuren. 2020 nov;162:102183.
Leslie MA et al. Een overzicht van het effect van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren op de triacylglycerolspiegels in het bloed bij normolipidemische en borderline hyperlipidemische personen. Lipiden Gezondheid Dis. 2015 Jun 6;14:53.
Pirillo A, Catapano AL. Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren bij de behandeling van hypertriglyceridemie. Int J Cardiol. 2013 december 20; 170(2 Suppl 1):S16-20.
Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridenspiegels in het bloed. EFSA Journal 2009; 7(9); 1263.
Malinowski B et al. Bioactieve stoffen en hun effect op de bloeddruk - een overzicht. Voedingsstoffen. 2020 juni 3; 12(6):1659.
Wang H et al. Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren: veelzijdige rollen bij de regulering van de bloeddruk. Antioxid Redox Signaal. 2020 april 29.
Yang B et al. Vis, lange keten n-3 PUFA en incidentie van verhoogde bloeddruk: een meta-analyse van prospectieve cohortstudies. Voedingsstoffen. 2016 januari 21; 8(1):58
Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. DHA en EPA dragen bij tot het behoud van een normale bloeddruk. EFSA Journal 2009; 7(9); 1263.
Jacobson TA et al. Effecten van eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur op lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid en andere lipiden: een overzicht. J Clin Lipidol. 2012 jan-feb; 6(1):5-18.
Asbaghi O et al. Effect van co-suppletie met omega-3 en vitamine E op serumlipidenconcentraties bij patiënten met overgewicht met stofwisselingsstoornissen: een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Diabetes Metab Syndr. juli-aug 2019; 13(4):2525-2531.
Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart. EFSA Journal 2010; 8(10):1796.
Cutuli D. Functionele en structurele voordelen veroorzaakt door omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren tijdens veroudering. Huidige neurofarmacol. 2017; 15(4):534-542.
Zhang Y et al. Inname van vis en PUFA's en milde tot ernstige risico's op cognitieve stoornissen: een dosis-respons meta-analyse van 21 cohortstudies. Am J Clin Nutr. Februari 2016; 103(2):330-40.
Stonehouse W. Verbetert de consumptie van LC omega-3 PUFA de cognitieve prestaties bij gezonde schoolgaande kinderen en gedurende de volwassenheid? Bewijs uit klinische onderzoeken. 2014 juli 22; 6(7):2730-58.
Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. DHA draagt bij tot de instandhouding van een normale hersenfunctie. EFSA Journal 2010; 8(10):1734.
Pellegrini, M et al. De rol van voeding en voedingssupplementen bij oogoppervlakziekten. Voedingsstoffen. 2020 maart 30; 12(4):952.
Giannaccare G et al. Werkzaamheid van omega-3-vetzuursuppletie voor de behandeling van droge ogen: een meta-analyse van gerandomiseerde klinische onderzoeken. Hoornvlies. Mei 2019; 38(5):565-573.
Liu A, Ji J. Omega-3 essentiële vetzurentherapie voor het droge-ogensyndroom: een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Med Sci Monit. 2014 september 6;20:1583-9.
Cakiner-Egilmez T. Omega 3-vetzuren en het oog. Inzicht. 2008 okt-dec; 33(4):20-5; Quiz 26-7.
Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen. EFSA Journal 2010; 8(10):1734.
Gray P et al. Suppletie met visolie vermindert markers van oxidatieve stress, maar geen spierpijn na excentrische inspanning. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Mei 2014; 24(2):206-14.
Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. Vitamine E draagt bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. EFSA Journal 2010; 8(10):1816.
Ramos-Campo DJ et al. Suppletie van opnieuw veresterde docosahexaeenzuur en eicosapentaeenzuur vermindert ontstekings- en spierschademarkers na inspanning bij duursporters: een gerandomiseerde, gecontroleerde cross-overstudie. Voedingsstoffen. 2020 maart 9; 12(3):719.
Stupin M et al. Het fysiologische effect van inname en lichaamsbeweging van n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (n-3 PUFA's) op hemorheologie, microvasculaire functie en fysieke prestaties bij gezondheid en hart- en vaatziekten; Is er een interactie tussen lichaamsbeweging en inname van n-3 PUFA via de voeding? Voor Physiol. 2019 Aug 30;10:1129.
Ochi E, Tsuchiya Y. Eicosahexaanzuur (EPA) en docosahexaanzuur (DHA) bij spierbeschadiging en -functie. Voedingsstoffen. 2018 april 29; 10(5):552.
Philpott JD et al. Toepassingen van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuursuppletie voor sportprestaties. Res Sports Med. april-juni 2019; 27(2):219-237.
Ávila-Gandía V et al Geheresterd DHA verbetert de ventilatiedrempel 2 bij competitieve amateurwielrenners. J Int Soc Sport Nutr. 2020 okt 21; 17(1):51.
Hingley L et al. DHA-rijke visolie verhoogt de omega-3-index en verlaagt de zuurstofkosten van fysiologisch belastend fietsen bij getrainde personen. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Augustus 2017; 27(4):335-343.
Volkeren GE et al. Visolie verlaagt de hartslag en het zuurstofverbruik tijdens het sporten. J. Cardiovasc. Pharmacol. 2008 december; 52(6):540-7.
McGlory C et al. De invloed van omega-3-vetzuren op de eiwitomzet van skeletspieren bij gezondheid, onbruik en ziekte. Voor Nutr. 2019 september 6;6:144.
Swanson D et al. Omega-3-vetzuren EPA en DHA: gezondheidsvoordelen gedurende het hele leven. Adv Nutr. Januari 2012; 3(1):1-7.